Op bedrijfsgebouwen mag tegenwoordig nog maar beperkt worden afgeschreven. Agrarische ondernemers hebben vaak meerdere bedrijfsgebouwen, zoals mestsilo’s en een kuilvoeropslag. Daarom is het voor hen van belang goed te weten wat een gebouw is en wat niet.
Afschrijving op gebouwen
Op een gebouw dat tot het ondernemingsvermogen behoort, kan nog maar beperkt worden afgeschreven. Tot 50% van de WOZ-waarde als je het gebouw zelf in gebruik hebt, en tot 100% van de WOZ-waarde als een gebouw aan een derde ter beschikking is gesteld, bijvoorbeeld via verhuur.
Voorwaarden
Of iets al dan niet behoort tot een gebouw is afhankelijk van verschillende factoren. Bepalend zijn onder meer de onderlinge afstand van de gebouwen, de bouwkundige situatie en de bereikbaarheid vanuit het hoofdgebouw.
Wel bijgebouw
De rechtbanken Zuid-West Brabant en Gelderland leidden uit de wetsgeschiedenis af dat het erom gaat of een bedrijfsmiddel behoort bij een gebouw, daarbij in gebruik of er aan dienstbaar is. In de betreffende rechtszaken ging het om onder meer agrarische bijgebouwen zoals mestsilo's, een strooiselhok, een kuilvoeropslag, een mestplaat en erfverharding. Van deze zaken werd bepaald dat ze behoorden bij het agrarische gebouw, dan wel hierbij in gebruik of hier aan dienstbaar waren. Op de bijgebouwen mocht dus niet apart worden afgeschreven.
Geen bijgebouw
De pomp en wateronthardingsinstallatie behoren volgens één van de rechters niet tot het gebouw. Ze konden eenvoudig verwijderd worden en bovendien beschikte de boerderij ook over een gewone drinkwatervoorziening.
Let op! De uitspraak is voor de toekomst extra van belang nu het afschrijven op bedrijfsgebouwen volgens de plannen van dit kabinet vanaf volgend jaar verder wordt ingeperkt voor belastingplichtigen die onder de vennootschapsbelasting vallen, dus vooral bv's. Daarvoor gaat gelden dat ook voor gebouwen in eigen gebruik nog maar afgeschreven mag worden tot 100% van de WOZ-waarde.