top of page

Invloed betaling premie zorgverzekering op box 3

Het moment waarop je je premie zorgverzekering betaalt kan van invloed zijn op je vermogenspositie op 1 januari voor box 3. Wat betekent dit voor reeds betaalde zorgpremies of juist nog te betalen zorgpremies?


Vooruitbetaalde premie zorgverzekering

Als je straks vóór 1 januari 2025 de premie zorgverzekering voor het jaar 2025 betaalt, staat dit bedrag niet meer op je bankrekening. Aan de Belastingdienst is gevraagd of je deze vooruitbetaalde premie dan als overige bezitting moet opnemen voor je box 3-heffing op 1 januari 2025. Dat hoeft niet. Dit betekent dat het voor de box 3-heffing mogelijk aantrekkelijk kan zijn om je premie zorgverzekering voor het jaar 2025 vóór 1 januari 2025 te betalen.


Nog te betalen premie zorgverzekering

Betaal je de premie zorgverzekering voor het jaar 2025 ná 1 januari 2025, dan kan je deze nog te betalen premie niet als schuld in aanmerking nemen voor je box 3-heffing op 1 januari 2025, aldus de Belastingdienst.


Let op! Deze standpunten gaan alleen over de vooruitbetaalde en nog te betalen premie zorgverzekering. Je kan deze dus niet één op één toepassen op andere vooruitbetalingen of nog te betalen bedragen. Heb je hier vragen over, overleg dan met je relatiebeheerder.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page